Transportul intermodal de marfă constă în transportul mărfurilor într-o singură unitate de încărcare (cum ar fi un container) utilizând o combinație de moduri de transport: rutier, feroviar, pe căi navigabile sau aerian. Această metodă poate optimiza punctele forte relative ale fiecăruia dintre modurile de transport în ceea ce privește flexibilitatea, viteza, costurile și performanța de mediu.

Exemplu de lanț logistic de transport intermodal de marfă

Care sunt avantajele transportului intermodal?

Combinarea modurilor de transport mai eficiente (feroviar sau maritim) pe distanțe lungi cu transportul rutier pe distanțe scurte poate reduce semnificativ costurile de transport. De exemplu, transportul feroviar sau maritim este adesea mai ieftin decât transportul rutier pentru distanțe mari.

Transportul feroviar și maritim sunt considerate mai ecologice, deoarece au un consum de combustibil mai mic pe tonă de marfă transportată și produc mai puține emisii de gaze cu efect de seră decât transportul rutier sau aerian.

Încărcarea mărfurilor în containere standardizate permite o manipulare mai rapidă și mai eficientă la transferul între modurile de transport. De asemenea, reduce riscul de deteriorare sau furt, deoarece mărfurile nu sunt manipulate direct.

Utilizarea mai multor moduri de transport permite accesul în zone izolate, unde unul dintre moduri poate să nu fie viabil singur. De exemplu, trenurile nu pot ajunge peste tot, dar transportul rutier poate face ultimele mile de livrare.

Transportul feroviar și maritim pot evita congestiile de pe drumurile rutiere, ceea ce duce la timpi de tranzit mai predictibili și uneori mai scurți pentru anumite rute internaționale.

Containerele securizate reduc riscul de furt sau de avarii. În plus, transportul feroviar și maritim implică mai puține accidente comparativ cu transportul rutier.

Piggyback, fishyback, birdyback – tipuri de transport intermodal

Piggyback, fishyback și birdyback sunt concepte de transport intermodal care descriu modul în care un tip de vehicul sau container este transportat folosind un alt mod de transport, fiecare cu caracteristici specifice.

Piggyback este transportul feroviar-rutier, care presupune utilizarea vehiculelor feroviare și rutiere într-un singur lanț de aprovizionare. În acest sistem, un camion cu remorcă sau semiremorcă, sau remorca însăși, va fi atașat la un transport feroviar prestabilit prin instalarea unei caroserii interschimbabile într-un loc desemnat.
 

Avantajele transportului de tip piggyback

Transportul piggyback are o serie de avantaje foarte importante, care îl fac să fie din ce în ce mai utilizat, în special în operațiunile logistice internaționale. Principalul lor avantaj este reducerea costurilor pentru distanțe lungi, având în vedere că transportul pe calea ferată este, în general, mult mai ieftin decât cel rutier, evitarea congestionării traficului rutier și cotribuie la reducerea poluării.

În cazul transportului de tip ”fishyback”,  mărfurile sunt transportate în containere sau camioane care sunt încărcate pe o navă pentru a fi transportate pe cale navală. Mărfurile sunt apoi descărcate și sunt transportate către destinația finală pe cale rutieră sau feroviară.

Acest tip de transport este eficient pentru distanțe lungi și cantități mari de marfă, și implică costuri relativ reduse.

Birdyback implică utilizarea avionului pentru transportul mărfurilor pe distanțe lungi. Containerele sau camioanele sunt încărcate în avioane cargo pentru o parte din traseu și apoi transportate pe șosea sau pe calea ferată de la aeroport către destinația finală.

Timp de livrare este foarte rapid în acest caz, de aceea este ideal pentru mărfuri perisabile sau cu cerințe de livrare rapidă și pentru transport internațional pe distanțe foarte lungi.

Ce costuri presupune transportul intermodal?

Transportul rutier este cel mai flexibil mod de transport de mărfuri, deoarece asigură deplasarea mărfurilor „de la ușă la ușă”. Pentru multe tipuri de mărfuri, este adesea cea mai rapidă și cea mai ieftină modalitate de expediere, chiar și pe distanțe lungi. În medie, și în absența unor măsuri de sprijin, transportul intermodal de marfă este cu 56 % mai scump decât alternativa bazată doar pe transportul rutier.

Spre deosebire de transportul rutier, alte moduri de transport, cum ar fi cel feroviar sau pe căile navigabile interioare, sunt mai lente și mai puțin flexibile. Ele necesită, de asemenea, o infrastructură specifică, care nu poate fi reprodusă la fiecare loc de expediere. Un avantaj însă al acestor moduri este că oferă o siguranță mai mare și o mai bună performanță din punctul de vedere al mediului și pot reduce din presiunea pusă pe drumurile aglomerate. Intermodalitatea înseamnă valorificarea punctelor forte relative ale diferitelor moduri de transport.

Compararea costurilor între transportul de mărfuri intermodal și transportul exclusiv rutier

Notă:  Calculul costurilor transportului intermodal se bazează pe un parcurs feroviar/rutier mediu spre lung.

Sursa: Curtea de Conturi Europeană, pe baza datelor Comisiei.

Strategia de transport intermodal în România

Pentru perioada 2014-2020, Uniunea Europeană a angajat o finanțare totală de aproximativ 1,1 miliarde de euro pentru proiecte care sprijineau intermodalitatea. România are o strategie de transport intermodal obiectivele specifice avute în vedere fiind modernizarea şi/sau construirea unor terminale intermodale şi a infrastructurii aferente; realizarea unor servicii intermodale de calitate; implementarea unui sistem de urmărire, planificare şi management a transportului intermodal de marfă, utilizând sistemele inteligente de transport disponibile pe piaţă; stimularea promovării sistemului naţional de transport intermodal.

Un sistem competitiv de transport intermodal în România depinde pe termen scurt, în principal, de modernizarea şi/sau construirea unor terminale eficiente în principalele locaţii din România corespunzătoare unor poli de dezvoltare economică şi traficului de mărfuri. Pentru a spori eficienţa logistică se ia în considerare stabilirea locaţiei unui terminal intermodal astfel încât să fie amplasat în vecinătatea unui parc industrial. Aceasta este o măsură care necesită investigaţii urgente în perioada imediat următoare, deoarece conceptul se dovedeşte a avea efecte benefice semnificative în Europa de Vest.

Show Buttons
Hide Buttons